Ενισχυμένο σκυρόδεμα από πλαστικά μπουκάλια

Ερευνητική ομάδα φοιτητών του ΜΙΤ ανέπτυξαν μία μέθοδο για την ενίσχυση του σκυροδέματος που περιλαμβάνει την ανακύκλωση πλαστικών φιαλών.

Η νέα μέθοδος οδηγεί σε παραγωγή σκυροδέματος που είναι έως και 20% ισχυρότερο από το συμβατικό σκυρόδεμα. Αρχικά, το πλαστικό εκτίθεται σε μικρές ποσότητες αβλαβούς ακτινοβολίας γάμμα. Στη συνέχεια, μετατρέπεται σε λεπτή σκόνη, η οποία μετά προστίθεται στο σκυρόδεμα.

Η ανακάλυψη έχει σημαντικές συνέπειες, καθώς το σκυρόδεμα είναι το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό στη Γη, μετά το νερό. Σύμφωνα με το MIT, περίπου το 4,5% των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παράγονται από την κατασκευή σκυροδέματος. Η αντικατάσταση μικρών ποσοτήτων σκυροδέματος με ανακυκλωμένο πλαστικό μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών της βιομηχανίας τσιμέντου.

Η νέα μέθοδος μπορεί να αποτρέψει επίσης την απόρριψη εκατομμυρίων πλαστικών φιαλών σε χώρους υγειονομικής ταφής. «Η τεχνολογία μας αφαιρεί το πλαστικό από τον χώρο υγειονομικής ταφής, το κλειδώνει σε σκυρόδεμα και επίσης χρησιμοποιεί λιγότερο τσιμέντο για να κάνει το σκυρόδεμα, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο Μάικλ Σορτ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πυρηνικής Επιστήμης και Μηχανικής του MIT.

Οι σπουδαστές του MIT Κάρολιν Σέφερ και Μάικλ Ορτέγκα διερεύνησαν την πιθανότητα οπλισμένου σκυροδέματος ως μέρος ενός μαθήματος σχεδιασμού πυρηνικών συστημάτων. Στο μέλλον, η ομάδα σκοπεύει να πειραματιστεί με διαφορετικούς τύπους πλαστικών και διάφορες δόσεις ακτινοβολίας γάμμα, ώστε να καθορίσει τις επιπτώσεις τους στο σκυρόδεμα. Μέχρι στιγμής, έχουν διαπιστώσει ότι η υποκατάσταση 1,5% σκυροδέματος με ακτινοβολημένο πλαστικό βελτιώνει σημαντικά τη δύναμη του μείγματος. Αν και χαμηλό ποσοστό, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο αν εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Πηγή: naftemporiki.gr