Εγκαινιάστηκε ο εμβληματικός Φάρος Μονεμβασίας (ΦΩΤΟ)


Εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, ο εμβληματικός Φάρος της Μονεμβασίας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Πάνου Καμμένου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναυάρχου κ. Νικολάου Τσούνη, του Γενικού Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτου Φιλιππάκου, της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντίας Τζανετέα, του Δήμαρχου Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη, των Αντιδημάρχων Μονεμβασίας και Μολάων κ.κ. Γεωργίου Βουνελάκη και Κωνσταντίνου Μαυρομιχάλη, καθώς και Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση και από αυτή την επιβλητική τοποθεσία να εγκαινιάζουμε τον ανακαινισμένο φάρο Μονεμβασίας. Η ίδρυση και λειτουργία των φάρων συνδέεται με την ανάγκη του ανθρώπου να ταξιδέψει πέρα από τα γνωστά όρια».

Αναφέρθηκε στους πέτρινους παραδοσιακούς φάρους και φανούς οι οποίοι κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και οι οποίοι όπως τόνισε αποτελούν «ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου.

Μίλησε στη συνέχεια για τους ερημίτες των φάρων, τους φαροφύλακες, οι οποίοι όπως τόνισε «αποτελούν μια κατηγορία στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού με ιδιαίτερο χρώμα, οι οποίοι κάθε μέρα υψώνουν τη σημαία σε όλη την ελληνικά ακτογραμμή». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσούνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Υποναύαρχο και Ακαδημαϊκό Στυλιανό Λυκούδη, ο οποίος υπήρξε ιστορικός διοικητής της υπηρεσίας φάρων από το 1913-1941 και ο οποίος, αναφερόμενος στους και φαροφύλακες που τους στελέχωναν, έλεγε χαρακτηριστικά: «Εκεί στο φάρο ο φαροφύλακας αναπολέι τον τρικιμιώδη βίο του και οι γλυκόπικρες αναμνήσεις του παρευλάνουν σε μια ατελείωτη ακτιγραμμή προς τη μνήμη του».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε μία εκδήλωση που έχει μεγάλη σημασία για το Πολεμικό Ναυτικό και τους κατοίκους της Μονεμβασίας.

Εδώ στη χερσόνησο της Μονεμβασίας, τόπο φυσικού κάλλους, ο Φάρος που λειτουργεί από το 1897 αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου. Η αποκατάσταση, προστασία και αξιοποίηση αυτού του Μνημείου σηματοδοτεί την ανάδειξη και διατήρηση της Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, που είναι απαραίτητη για τη διάσωση της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Είμαστε εδώ με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΝ, με όλη την ηγεσία του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στη λεβεντομάνα Μονεμβασιά, στη λεβεντομάνα Λακωνία».

Ανέφερε ότι η αποκατάσταση του Φάρου, αλλά και η δυνατότητα χρήσης του ως εκθεσιακού χώρου – μουσείου, απέδωσε ένα έργο στολίδι για την περιοχή της Μονεμβασίας, το οποίο εξασφαλίζει επίσης την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Επισήμανε ότι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, ήταν η ευρεία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου και η συνεργασία τους με τις υπόλοιπες κρατικές δομές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η υψηλού επιπέδου κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύει τους δεσμούς με την κοινωνία και σφυρηλατεί την κοινωνική συνοχή. Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να είμαστε ενωμένοι, Ένοπλες Δυνάμεις, τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς της πατρίδας μας, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών».

Τέλος ο κ. Καμμένος συνεγχάρη την Περιφέρεια, το Δήμο και τους κατοίκους της Μονεμβασίας για τη συμβολή και τη συνεργασία τους στο έργο «Στερέωση και Αποκατάσταση Διατηρητέου Φάρου Μονεμβασίας», το οποίο όπως τόνισε «αποτελεί άλλη μία ψηφίδα που κοσμεί την πορεία της ναυτοσύνης των Ελλήνων και τη σημασία της για την οικονομική, πολιτική και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας».

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης τόνισε για μία ακόμα φορά πώς όταν υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων, θα υπάρχουν πάντα καλά αποτελέσματα, όπως και στην περίπτωση αυτού του επιβλητικού μνημείου στην Μονεμβασία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την στιγμή, γιατί πραγματικά η συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και το Δήμο Μονεμβασίας, μας έδωσε την δυνατότητα να σώσουμε ένα τεράστιο μνημείο το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και ενδιαφέρον για την Περιφέρεια μας και ιδιαίτερα, για τη συγκεκριμένη περιοχή που αναπτύσσεται ταχέως και έχει θέσει υψηλούς στόχους.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι: «Το δίκτυο των Φάρων της Μεσογείου ήταν καθοριστικό στην ανάπτυξη της προστασίας οδεύσεως και την παροχή οδηγιών προς τους ναυτικούς, αποτελώντας παράλληλα ένα ενθύμιο του σημαντικού κοινωνικού παράγοντα, των ναυτικών μας και της ναυτοσύνης αυτού του τόπου, που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την μακροχρόνια διαδρομή του ελληνικού έθνους.

Ιδιαίτερα το δίκτυο Φάρων της χώρας μας, ήταν από τα σημαντικότερα της Μεσογείου και έχουμε υποχρέωση συνεργαζόμενοι να βρούμε τρόπο να διασώσουμε όλα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Μνημεία της ανθρώπινης μνήμης, μνημεία της αρχιτεκτονικής, μνημεία που μαρτυρούν την ικανότητα και την δυνατότητα των ανθρώπων μας, που σε δύσκολους καιρούς είχε αναπτύξει η χώρα μας.»

ΦΩΤΟ: Γεράσιμος Βάκρος