Δύο Ιρανές εικαστικοί στο «Σπίτι του ύπνου»

26.1.2016_duo-iranes-eikastikoi-sto-spiti-tou-upnou
Η Καταγιούν Καράμι και η Νέντα Ραζαβιπούρ είναι εννοιολογικές εικαστικοί.

Σαν μια ισχυρή δήλωση σε αυτόν τον κόσμο της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής αναταραχής, σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, στον οποίο όλοι μας «παλεύουμε» να προσαρμοστούμε, οι Ιρανές εικαστικοί Καταγιούν Καράμι και Νέντα Ραζαβιπούρ παρουσιάζουν την έκθεσή τους, με τίτλο «The house of sleep».

Πρώτη από μία σειρά συνεργασιών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λέφα με σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο, η έκθεση, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελίζας Γερολυμάτου, εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη 26 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 8 Απριλίου.

Οι δύο καλλιτέχνιδες από την Τεχεράνη θα παρουσιάσουν ένα έργο, που σχετίζεται με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, το οποίο θα δημιουργήσουν από την αρχή μέσα στον χώρο της Πινακοθήκης. Παράλληλα, θα παρουσιάσουν και κάποια σχετικά έργα από προηγούμενες δουλειές τους. Επίσης, θα μιλήσουν για το έργο τους και την εμπειρία τους σαν γυναίκες εικαστικοί στο σημερινό Ιράν.

Η Καταγιούν Καράμι και η Νέντα Ραζαβιπούρ είναι εννοιολογικές εικαστικοί. Τα έργα τους παρουσιάζουν κοινωνικά θέματα, που σχηματίζονται γύρω από τις εμπειρίες τους στον σημερινό κόσμο, όπως τις βιώνουν μέσα από τα ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας απλή καθημερινή γλώσσα και γνωστά σύμβολα. Χρησιμοποιούν μικτά μέσα και τεχνικές, ανάλογα με την «έννοια» που θέλουν να παρουσιάσουν, τα οποία τους επιτρέπουν μία ελευθερία, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη ενότητα στο έργο τους, μέσα από έναν μοναδικό τρόπο έκφρασης, απαλλαγμένο από κάθε είδους πλαίσια.

Σπίτι, γη και νερό

Στο έργο τους στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, θα εργαστούν πάνω στην επίκαιρη έννοια του «προσφυγικού» και του «πρόσφυγα». Το σπίτι και η γη θα είναι το κύριο θέμα. Για τους περισσότερους, το να έχουν μαζί τους ένα κομμάτι της γης τους, τους κάνει να αισθάνονται ότι κουβαλάνε ένα πολύτιμο κομμάτι από το σπίτι τους.

Επίσης, θα εργαστούν πάνω στην ιδέα του νερού και του εδάφους, δεδομένου ότι είναι οι δύο κύριες προκλήσεις για τους πρόσφυγες. Το σημείο εκκίνησης είναι η ιδέα και η απώλεια του σπιτιού, σε συνδυασμό με τις ειδήσεις και τις πληροφορίες από όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια, για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, παράλληλα με τα οικονομικά προβλήματα και την ανασφάλεια, για τα οποία οι Έλληνες, πλέον, πρέπει να αγωνίζονται.

Και οι δύο αυτές θεματικές αποτελούν, για χρόνια, μέρος της καθημερινής ζωής στο Ιράν και φαίνεται ότι οι δύο λαοί αντιμετωπίζουν τους ίδιους προβληματισμούς σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.

H ιδέα του σπιτιού θα συνδέεται με το αίσθημα της ανασφάλειας: το «σπίτι», έννοια συνυφασμένη με την ασφάλεια και την προστασία που μας παρέχει από τα προβλήματα, που προέρχονται από έξω, θα εμφανίζεται εξίσου επικίνδυνο και ανασφαλές. Ο διαχωρισμός τού μέσα από το έξω δεν προστατεύει, ο μόνος τρόπος είναι να αποδεχθούμε αυτή την ομοιότητα.
Φοβόμαστε τους άλλους, επειδή είμαστε τόσο όμοιοι και μας διακατέχει η ίδια ανασφάλεια.

Οι δύο εικαστικοί έχουν παρόμοιες ιδέες και, την ίδια στιγμή, μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι σε αυτήν την ανασφάλεια και στον κίνδυνο, που μας παραμονεύει πίσω από τη γωνία. Σήμερα, είναι απαραίτητη μια έκθεση με ένα τόσο απαιτητικό πλαίσιο. Απεικονίζοντας και αναγνωρίζοντας την κατάσταση που βιώνουμε τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με έναν δημιουργικό τρόπο, είναι μοναδικό, ειδικά όταν αυτό το «πορτρέτο» προέρχεται από δύο γυναίκες καλλιτέχνιδες από το Ιράν.

26.1.2016_duo-iranes-eikastikoi-sto-spiti-tou-upnou_

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά, γιατί δεν θα θίξει μόνο εικαστικά θέματα, αλλά θα προσπαθήσει να τους δείξει πώς η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα πολύ δυνατό εργαλείο, που να μας κάνει να καταλάβουμε, να αισθανθούμε και να εξηγήσουμε αυτά, που συμβαίνουν γύρω μας, και τη θέση μας μέσα σε αυτά, καθώς θα είναι διαδραστικό.

Περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

  • Βιογραφικά των καλλιτεχνών
  • Επεξήγηση του τρόπου δημιουργίας: πηγές έμπνευσης, υλικά, τεχνικές
  • Ξενάγηση στην έκθεση και περιγραφή της κεντρικής ιδέας
  • Αναφορά στο έργο των καλλιτέχνιδων και τι σημαίνει να είσαι γυναίκα εικαστικός στο Ιράν σήμερα – ελευθερίες και περιορισμοί
  • Συζήτηση πάνω στην έκθεση

Θα ζητηθεί από τα παιδιά να έχουν μαζί τους κάποιο πραγματάκι, που θα αφήσουν στο χώρο της έκθεσης – που θα «αποχωριστούν»  – και θα συμπληρώσουν με τον τρόπο αυτόν το έργο. Το πρόγραμμα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά και είναι δωρεάν.

Πληροφορίες

Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα: Κοκκώνη 15 – Ψυχικό, τηλ.: 210 6717097. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10.00 – 17.00, Τετάρτη: 13.00 – 18.00.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr