«Διχάζει» την Πελοπόννησο η διαχείριση των απορριμμάτων

17.2.2016_Διχάζει την Πελοπόννησο η διαχείριση των απορριμμάτων

«Η μόνη λελογισμένη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η υπογραφή της σύμβασης», τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της προσωρινής διαχείρισης των Δήμων Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων στη θέση Γκριμάρια Άργους, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντησή τους η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, έπειτα από  πρόσκληση του Προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου και του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ, την Παρασκευή  5 Φεβρουαρίου 2016, οι Δήμαρχοι Πελοποννήσου δήλωσαν την προθεσή τους να διαχειριστούν τα απορρίμματα που παράγουν οι Δήμοι τους, ακολουθώντας το σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και όχι αυτό που προωθεί η Περιφέρεια.

«Εξαρχής είχαμε κάνει πολλές συναντήσεις με τους Δημάρχους με τους οποίους είχαμε συμφωνήσει σε όλα τα επίπεδα, ότι θα προχωρούσαν οι διαδικασίες προσωρινής διαχείρισης μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, όταν και θα αναλάμβανε την ευθύνη η ανάδοχος εταιρεία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι η συμφωνία προέβλεπε την εγκατάσταση των δεματοποιητών, όπως προβλεπόταν από τον ΠΕΣΔΑ, «ενώ πρώτοι εμείς μιλήσαμε για το τρίπτυχο, με ΚΔΑΥ και μικρό κομποστοποιητή, το οποίο ωστόσο ουδέποτε υλοποίησαν οι Δήμοι».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο υπερψήφισε την πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για αναβολή του θέματος για 15 μέρες, καθώς σύμφωνα με τον κ. Τατούλη «η συγκεκριμένη ΜΠΕ παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα τόσο νομικά, όσο και περιβαλλοντικά.  Απ’ τη  μια πλευρά, δεν είναι σαφές το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται αυτή η δομή. Η ενδιάμεση διαχείριση προβλέπεται στον παλιό ΠΕΣΔΑ και όχι στο νέο ΕΣΔΑ, αλλά και ούτε έχει υπάρξει νέος ΠΕΣΔΑ στον οποίο να προβλέπονται τέτοιες δομές διαχείρισης. Φτάνουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι απουσιάζει η δυνατότητα ενδιάμεσης διαχείρισης στο νέο ΕΣΔΑ, τον οποίο επικαλείται η ΜΠΕ και αυτό θα σημάνει προβλήματα και κόστος για τους δημότες, για όλες τις αντίστοιχες δομές στους Δήμους.

Απ’ την άλλη πλευρά η ΑΕΠΟ του μεγάλου έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων έχει θέσει συγκριμένους και υψηλούς περιβαλλοντικούς όρους, τους οποίους θα πρέπει να καλύπτουν και οι δομές προσωρινής διαχείρισης».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ακόμη ότι είναι απαραίτητο να είναι σαφές το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι δομές σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της έκδοσης λίγες μέρες πριν διαπιστωτικής πράξης του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών, με την οποία αναθέτει την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ της Στερεάς Ελλάδος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, λόγω της αδυναμίας του εκεί ΦΟΔΣΑ.

«Η Κυβέρνηση θα αποφασίσει για την ευθύνη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων» τόνισε επίσης ο κ. Τατούλης και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί αναγνωρίζουν πλέον και οι Δήμαρχοι το πολιτικό πρόβλημα και τις συνέπειες που έχει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς την αρμοδιότητά μας την ολοκληρώσαμε σε χρόνο ρεκόρ. Μετά ωστόσο προέκυψε το πολιτικό ζήτημα, το οποίο με πρωτοφανή τρόπο η Κυβέρνηση προσπαθεί να το λύσει συζητώντας με την ανάδοχο εταιρεία. Πως γίνεται αυτό, όταν η Κυβέρνηση δεν έχει σχέση με το διαγωνισμό; Το έργο είναι της Περιφέρειας και όχι της Κυβέρνησης. Αν η Κυβέρνηση εκτιμά πολιτικά ότι θα πρέπει να ανακαλέσει το έργο, ας πάρει τη νομοθετική πρωτοβουλία να το κάνει. Μην ξεχνά όμως ότι υπάρχουν και τα πρόστιμα, τα οποία δεν θα πληρώσουν ούτε οι Δήμαρχοι, ούτε ο Περιφερειάρχης, οι πολίτες θα τα πληρώσουν. Μην ξεχνά όμως ότι θα ζήσουμε ξανά φαινόμενα σαν της Καλαμάτας και της Τρίπολης».

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε τέλος την απόφαση της Περιφερειακής αρχής να καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά του νέου ΕΣΔΑ στο Συμβούλιο Επικρατείας, «για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών» όπως επισήμανε, τονίζοντας παράλληλα ότι «στο νέο ΕΣΔΑ προβλέπεται ότι το κόστος αλλαγής της διαδικασίας ανέρχεται σε 1,7 δις ευρώ. Απ’ την άλλη πλευρά αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού δεν γνωρίζουν το κόστος, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να το εγγράψουν στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα το σύνολο του ΕΣΔΑ να μην έχει ούτε ένα ευρώ».