Δημοπρατήθηκε ο Φάρος της Μονεμβασίας

 farosmonemvasiasΤην Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 δημοπρατήθηκε το έργο  «Στερέωση και αποκατάσταση διατηρητέου Φάρου Μονεμβασίας». Από τη διαδικασία υπήρξε προσωρινός μειοδότης, με ικανοποιητική έκπτωση σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του staging.www.staging.monemvasianews.gr.Το ανωτέρω έργο αφορά τη στερέωση και αποκατάσταση των κτισμάτων του διατηρητέου Φάρου στην ανατολική άκρη της χερσονήσου του Κάστρου Μονεμβασίας, ο οποίος προορίζεται να λειτουργήσει ως μέρος του φαρικού συστήματος και ως χώρος έκθεσης της ιστορίας και εξέλιξης των φάρων. Παραθέτουμε προς ενημέρωση στοιχεία για τα κτίσματα του συγκροτήματος:

  ΦΑΡΟΣ

Ο φάρος είναι λιθόκτιστο κτήριο ορθογώνιας κάτοψης, διαστάσεων 6,20×5,20m. Παρουσιάζει επιμελημένη λιθοδομή, λιτή, από ακανόνιστους τοπικούς λίθους, ανεπίχριστη εξωτερικά, με χρήση πωρόλιθων στις γωνίες, στις ποδιές, στα πρέκια, στους λαμπάδες των ανοιγμάτων, περιμετρικά στο ύψος του δαπέδου του δώματος (σε μια προεξέχουσα ζώνη), αλλά και περιμετρικά στη βάση του.

Η οροφή διαμορφωνόταν με θολίσκους, κατασκευασμένους με πλίνθους και τέσσερα (4) παρεμβαλλόμενα, μεταλλικά, υψίκορμα δοκάρια. Ολοκληρωμένο τμήμα της διαμόρφωσης φαίνεται μόνο σε δύο χώρους, στο μαγειρείο και στην αποθήκη. Η υπόλοιπη διαμόρφωση έχει καταστραφεί αφήνοντας μόνο κάποια ίχνη. Η οροφή-δώμα είναι μεταγενέστερη πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. Το δάπεδο στο χώρο κατάκλισης του φαρόσπιτου ήταν ξύλινο και λιθόστρωτο στους υπόλοιπους χώρους.

ΠΥΡΓΟΣ

Ο πύργος είναι ενσωματωμένος στην κάτοψη του φάρου, στην ανατολική πλευρά. Πρόκειται για τετράγωνο λιθόκτιστο κτίσμα, διαστάσεων 2,50×2,50m, με εσωτερική μαρμάρινη ελικοειδή σκάλα, στην απόληξη του οποίου ήταν τοποθετημένος ο φανός.

Παρουσιάζει επιμελημένη λιθοδομή, λιτή με λιγοστά μικρά ανοίγματα, με ακανόνιστους τοπικούς λίθους και πωρόλιθους στις γωνίες, στις ποδιές, στα πρέκια και στους λαμπάδες των ανοιγμάτων και περιμετρικά στη βάση του, με χαρακτηριστικά μαρμάρινα φουρούσια στην απόληξη της ανωδομής, που στηρίζουν το μαρμάρινο γείσο.

Η κορυφή του πύργου είναι επίπεδη με μαρμάρινο δάπεδο και περικλειόταν από μεταλλικό, κιγκλίδωμα τετραγωνικού σχήματος. Στη μέση υψωνόταν ο μεταλλικός πυργίσκος, που αποτελούσε τη βάση του φανού και πάνω από αυτή βρισκόταν ο κυλινδρικός κλωβός του φανού, στερεωμένος στη μαρμάρινη βάση, μέσω μεταλλικών ελασμάτων.

ΣΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΣ

Τα μικρότερα βοηθητικά κτίσματα, η υπέργεια στέρνα και ο κτιστός φούρνος που υπάρχουν σε επαφή με το φαρόσπιτο, είναι λιθόκτιστα, από λίθους της περιοχής, πωρόλιθους, και παρεμβαλλόμενες πλίνθους όχι επιμελημένης λιθοδομής, εξωτερικά επιχρισμένα, ορθογωνικής κάτοψης, με οροφές πλάκα σκυροδέματος στο φούρνο και θολωτή οροφή στη στέρνα.

ΠΑΡΑΣΠΙΤΑ, ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΟ και ΤΕΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τα παράσπιτα και το αποχωρητήριο είναι λιθόκτιστα, από λίθους της περιοχής, πωρόλιθους, παρεμβαλλόμενες πλίνθους, όχι επιμελημένης λιθοδομής, επιχρισμένα εξωτερικά, με οροφές-δώματα πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Το μεγαλύτερο παράσπιτο στη δυτική πλευρά έχει, τετραγωνική κάτοψη διαστάσεων 5,00×5,00m, που ήταν ο χώρος κατάκλισης, και φέρει στηθαίο στο δώμα. Εσωτερικά δεν υπάρχουν χωρίσματα. Το δεύτερο παράσπιτο, ορθογωνικής κάτοψης διαστάσεων 6,00×4,00m, έχει δώμα χωρίς στηθαίο και διαχωρίζεται σε δύο (2) χώρους με λιθόκτιστο τοίχο.

Το αποχωρητήριο έχει κάτοψη πλάγιου παραλληλεπίπεδου, διαστάσεων 2,80×2,80m, με οροφή πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, λιθόκτιστο με λίθους της περιοχής, πωρόλιθους, παρεμβαλλόμενους πλίνθους και τσιμεντοκονίαμα.

Εξωτερικό τείχος προστασίας βρίσκεται στη Νότια πλευρά από λίθους της περιοχής, πωρόλιθους και ασβεστοκονίαμα.