Καλά νέα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας «φέρνει» η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη προς τον Θανάση Δαβάκη, σε σχετική Αναφορά που είχε καταθέσει προς αυτήν. Με αυτήν ο Λάκωνας βουλευτής ζητούσε για μία ακόμη φορά να ενημερωθεί για την πορεία των ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την ανάδειξη του αρχαιολογικού αυτού χώρου.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας περιλαμβάνεται πλέον στις «Πολιτιστικές Διαδρομές σε Εμβληματικούς Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναφέρει η υπουργός.
Ο Θανάσης Δαβάκης με ανακοίνωσή του αναφέρει:
Όπως είναι σε όλους μας γνωστό η ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας εδώ και 20 χρόνια, έχει σταματήσει, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν το 2002 εκπρόσωποι της αρμόδιας Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και διαπίστωσαν σε πολλά σημεία ρηγματώσεις και απολεπίσεις στο μνημείο του τάφου, από διαβρώσεις…
Έκτοτε έχουμε κάνει συνεχείς προσπάθειες για να γίνουν, εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού, οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να καταστεί επισκέψιμος και ανοιχτός για το κοινό…
Πρόσφατα έφερα και πάλι το θέμα στη Βουλή με την κατάθεση κοινοβουλευτικής Αναφοράς, προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη…
Η υπουργός με ενημέρωσε, απαντώντας στην Αναφορά μου και όπως διαπιστώνω από την απάντησή της, οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν, καθώς η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας περιελήφθη στο έργο με τίτλο «Πολιτιστικές Διαδρομές σε Εμβληματικούς Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι Πολιτιστικές Διαδρομές έχουν διαμορφωθεί με σκοπό να ενισχυθούν οι λιγότερο ευνοημένοι από πλευράς επισκεψιμότητας αρχαιολογικοί χώροι. Η μία εκ των πολιτιστικών διαδρομών, που εκτελεί απολογιστικά και με αυτεπιστασία η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπως στην απάντησή της αναφέρει η υπουργός, έχει τίτλο «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (2η χιλιετία π.Χ.)» και φιλοδοξεί να προσφέρει ένα ταξίδι -εμπνευσμένο από τα ομηρικά έπη και την ελληνική μυθολογία- στα σημαντικότερα αριστουργήματα της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής, δημιουργώντας μια ταξιδιωτική εμπειρία βασισμένη στα μνημειακά έργα ενός πολιτισμού, ο οποίος έχει επηρεάσει βαθιά την ευρωπαϊκή τέχνη και λογοτεχνία για περισσότερο από τρεις χιλιετίες.
Ένας από τους βασικούς σταθμούς της εν λόγω διαδρομής θα είναι και ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας. Στον χώρο του Μυκηναϊκού νεκροταφείου θολωτών τάφων, και σε στενή συνεργασία της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, προγραμματίζεται να υλοποιηθούν έργα ευπρεπισμού και ανάδειξης μικρής κλίμακας (π.χ. καθαρισμοί, αποψιλώσεις, διαμορφώσεις, βελτίωση μονοπατιών, περιφράξεις), πινακίδες σήμανσης και ενημέρωσης, παραγωγή ενημερωτικού υλικού, δράσεις ενημέρωσης κοινού. Οι ενημερωτικές πινακίδες θα φέρουν γραμμωτό κωδικό δύο διαστάσεων (QR code), ο οποίος θα μπορεί να σαρωθεί από ειδικό λογισμικό κινητών συσκευών ανοίγοντάς αυτόματα την ιστοσελίδα της πολιτιστικής διαδρομής και θα επιτρέπει την πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορίες αρχαιολογικού, ιστορικού και γενικότερου ενδιαφέροντος συνοδευμένες από σχέδια και σχετικό φωτογραφικό υλικό. Θα επιτρέπει, επίσης, τη νοητή, αλλά και έμπρακτη διασύνδεση της Πελλάνας με άλλες σημαντικές μυκηναϊκές θέσεις-σταθμούς της Πολιτιστικής Διαδρομής.
Τα ανωτέρω αποτελούν μία σημαντική εξέλιξη για τον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας. Θα βρίσκομαι σε συνεχή επαφή τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού όσο και με τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος για την αξιοποίηση αυτού του σημαντικού για τον τόπο μας αρχαιολογικού χώρου.