Την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης, σε μια διοργάνωση του Δήμου Ανατολικής Μάνης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας, δημόσια συνάντηση εργασίας με θέμα την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ανατολικής Μάνης.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου (ΑΕΙ) «Αειφόρος Ανάπτυξη Λιγότερο Αναπτυγμένων Περιοχών με τη Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών ΤΠΕ».
Αφού ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος Γ’, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος χαιρέτησε τη συνάντηση. Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στο σημαντικότερο ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Μανιάτες, εκείνο της μείωση του μόνιμου πληθυσμού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι γεγονός πως ο τόπος μας, παρόλο που βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες γνωρίζει μεγάλη άνθηση, συρρικνώνεται συνεχώς σε μόνιμο πληθυσμό. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες δυστυχώς ερημώνει». Ζήτησε λοιπόν από όλους να εγκύψουν στο πρόβλημα και η ιδιαίτερα η Πολιτεία να σταθεί στη Μάνη και αναλάβει δράσεις συμβάλλοντας ενεργά στις προσπάθειες να κρατηθεί ο τόπος ζωντανός.
«Αρεσκόμεθα να λέμε ότι όλη η Μάνη είναι ένα ανοιχτό Μουσείο. Θα μπορούσε λοιπόν να εξεταστεί η δυνατότητα να λειτουργήσει στη Μάνη μία σχολή με γνωστικό αντικείμενο παρεμφερές, η οποία θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους ίδιους τους σπουδαστές της, πέραν της βοήθειας που θα προσφέρει στην ανακοπή της ερημοποίησης της περιοχής μας», πρότεινε ο κ. Δήμαρχος και διαβεβαίωσε πως ο Δήμος προτίθεται να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στο παραπάνω εγχείρημα.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Νίκωνα Τζινιέρη και της Αντιπρόεδρου του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Πελοποννήσου, κ. Αναστασίας Κυριακοπούλου. Στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Στασινός και η Επιστημονικά Υπεύθυνη Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε., κα Μοροπούλου Αντωνία, παρουσίασε εισήγηση εκ μέρους του Ε.Μ.Π. και της ερευνητικής κοινοπραξίας του ΑΕΙ.
Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε επίσης χαιρετισμός του Μανιάτη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος δεν κατάφερε να παραβρεθεί λόγω των μεγάλων πυρκαγιών στην Αθήνα. Επί του θέματος τοποθετήθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης, η πρώην Περιφερειάρχης κ. Αναστασία Κανελλοπούλου και εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας η κ. Ευαγγελία Ελευθερίου. Επιπλέον, παρεμβάσεις εξ’ αποστάσεως πραγματοποίησαν ο Αντιπρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γιώργος Χαρβαλιάς και ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Νικόλαος Ζαχαριάς.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και ο πρώην Νομάρχης Λακωνίας, κ. Κώστας Φούρκας.
Οι άμεσες δυνατότητες από την εφαρμογή του προγράμματος ΑΕΙ όπως συζητήθηκαν και με τη συνέργεια των φορέων που παραβρέθηκαν συνοψίζονται ως ακολούθως:
Η Μάνη είναι ένα Ανοιχτό Μουσείο και ως τέτοιο πρέπει να την προστατέψουμε και να την αναδείξουμε. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάδειξη και την αναζωογόνηση του δικτύου των παραδοσιακών οικισμών του Δήμου με κέντρα αναζωογόνησης τους οικισμούς που λόγω της κομβικής τους θέσης και της δυνατότητας τους να ανακάμψουν, έχουν ιδιαίτερο ρόλο στους σχεδιασμούς του ΑΕΙ. Παράλληλα η προσβασιμότητα, η σχετική ενημέρωση και η ανάδειξη τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μέσω πολυθεματικών διαδρομών, σε συνέργεια με τα αρμόδια υπουργεία , θα διαμορφώσει το πεδίο ενός συνόλου αναπτυξιακών δραστηριοτήτων που θα κρατήσει τους νέους στην περιοχή και θα διαμορφώσει το αύριο με καινοτομία, προσέλκυση τουρισμού και αειφορία.
Απαραίτητη προς τούτο είναι και η ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων και της γαστρονομίας της Μάνης καθώς και η ανάπτυξη αγροτουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων με σκοπό την τόνωση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, την καθετοποίηση και την εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής.
Απαραίτητα τα έργα υποδομών, όπως η επέκταση και βελτίωση του οδικού δικτύου, η χρήση εναλλακτικών, μικρών, ηλεκτροκίνητων οχημάτων διαρκούς διασύνδεσης των οικισμών στο πλαίσιο των πράσινων μεταφορών, καθώς και η πλήρης αδειοδότηση του λιμανιού του Γυθείου, παράλληλα με την εγκατάσταση και λειτουργία μαρίνας στο Γύθειο και δυο τουριστικών καταφυγίων στο Γερολιμένα και το Λιμένι – Καραβοστάσι και τουριστικού αγκυροβολίου στον όρμο του Διρού, που θα συνδράμουν στη βελτίωση των όρων διαβίωσης της τοπικής κοινωνίας αλλά και στη δημιουργία ενός νέου τουριστικού ρεύματος στη Μάνη.
Η προστασία του περιβάλλοντος και των οικισμών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας με τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, των απορριμμάτων και των λυμάτων, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη σχεδιασμένη αλλά και συμβατή ανάπτυξη εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο στόχος των σχεδιασμών αυτών, όπως η προσέλκυση εξωτερικών οικονομιών στον τόπο, μέσω του τουρισμού σε εναρμόνιση με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, θα επιτευχθεί μόνο εφόσον ενισχυθεί η τοπική οικονομία και δημιουργηθούν κίνητρα για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο. Αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη. Απαραίτητη για τη διαχείριση και το συντονισμό της η δημιουργία τοπικού αναπτυξιακού φορέα από τους ΟΤΑ της Μάνης.
Η εξωστρέφεια που θα δημιουργήσει το Διεθνές Δίκτυο Πανεπιστημίων, σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου, του ΕΜΠ και του ΤΕΕ, με την αρωγή και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, θα ανοίξει τους ορίζοντες της Μάνης στην επιστήμη, στην τέχνη και στον κόσμο.
Η εκδήλωση αναμεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο σε live streaming, είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=lcKvcBWJNhw