Στις σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου του αγροδιατροφικού τομέα και πως αυτές επηρεάζουν την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής, στο πλαίσιο της 6ης Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Jean Monnet με τίτλο «Κλαδική Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Ιουλίου 2023 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
«Το σύνολο της οικονομικής αλυσίδας από τον παραγωγό μέχρι τις κυβερνήσεις φτάνει πλέον στα όριά της» τόνισε ο κ. Τρουπής και σημείωσε ότι η αξία του αγροδιατροφικού τομέα για την περιφερειακή οικονομία όχι μόνο της Αρκαδίας, αλλά και του συνόλου της Πελοποννήσου έχει τεράστια σημασία.
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, αναγνωρίζοντας αυτή τη συνθήκη, ήταν από τα πρώτα επιμελητήρια στη χώρα που δημιούργησε τμήμα πρωτογενούς τομέα, ανέφερε ακολούθως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρόλες τις ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του αγροτικού κόσμου, το ενδιαφέρον συμμετοχής ήταν ελάχιστο.
Πέραν αυτού το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ως ο θεσμικός εκπρόσωπος της επιχειρηματικότητας ήταν και είναι διαρκώς δίπλα στις επιχειρήσεις, τόσο με παρεμβάσεις σε μείζονα ζητήματα και προβλήματα που απειλούν την αγροτική παραγωγή, όσο και με δράσεις εξωστρέφειας και προβολής των Αρκαδικών προϊόντων σε νέες αγορές.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης ο κ. Τρουπής σημείωσε ότι το μέγεθος του οικονομικού αυτού προγράμματος συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη ιδιαίτερα σημαντικής επενδυτικής δραστηριότητας, αλλά και μια μεγάλη πρόκληση να μπορέσουν τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν αποτελεσματικά από την αγορά. Το Επιμελητήριο Αρκαδίας μάλιστα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατάρτιση ανέργων και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πρόκειται να καταθέσουν κοινή πρόταση για το εμβληματικό έργο του Κόμβου Βιοοικονομίας, το οποίο στοχεύει στην παραγωγή τροφίμων με μηδενικούς ρύπους.
Στη συνέχεια ο κ. Τρουπής αναφέρθηκε στην Ένωση Οινοποιών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), της οποίας είναι Πρόεδρος και στο στρατηγικό της σχεδιασμό που έχει ως βασική κατεύθυνση την ενίσχυση των εξαγωγών. Για το σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί και υλοποιείται ένα στοχευμένο πρόγραμμα εξωστρέφειας και προβολής.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας έκανε επίσης αναφορά στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας και ιδίως για τον επιχειρηματικό κόσμο του πρωτογενούς τομέα. «Η προσπάθειά μας εστιάζεται στην πραγματική ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας γιατί αυτή αποτελεί τον κορμό και τον πυρήνα της οικονομίας μας» τόνισε ο κ. Τρουπής.
Ειδική αναφορά έκανε τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στην αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε στη δημιουργία επιχειρήσεων δύο ταχυτήτων, σε αυτούς που θα πασχίζουν για την επιβίωσή τους και σε αυτούς που θα έχουν τη δυνατότητα συνεχώς να αναπτύσσονται».