Γενική συνέλευση HATTA και πρόταση για δημιουργία ταμείου αποζημίωσης

Της Μαργαρίτας Μανούσου
margarita.manousou1@gmail.com

Η νέα εποχή στην οποία περνάει ο ελληνικός τουρισμός, τα αισιόδοξα δεδομένα για τη σεζόν του 2022, το rebranding της Ελλάδας που εγγυάται επιτυχίες στον τουρισμό καθώς και η ανανεωμένη στρατηγική του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων για τον κλάδο των Ελληνικών τουριστικών γραφείων, τέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΗΑΤΤΑ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαϊου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τη γενική συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, δια ζώσης και διαδικτυακά, παρακολούθησε πλήθος εκπροσώπων ελληνικών τουριστικών γραφείων από όλη την Ελλάδα και τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Νικόλας Κελαϊδίτης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Δήμου Αθηναίων κ. Βαγγέλης Βλάχος και η Γενική Διευθύντρια Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας κ. Χριστίνα Θεοφιλίδη.

Τη γενική συνέλευση παρακολούθησαν επίσης, ο πρόεδρος της FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου κ. Στέλος Μάντζαρης, η κα Σίσσυ Λυγνού, πρόεδρος HAPCO και η κα Ειρήνη Τόλη, επίτιμη πρόεδρος του HAPCO, καθώς και εκπρόσωποι φορέων οργανωμένου τουρισμού από την ECTAA, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Γαλλία και την Πολωνία, οι οποίοι στη συνέχεια μετείχαν στην ημερίδα του ΗΑΤΤΑ «Re-Ally Tourism. The Hellenic and European Travel Agents Initiative», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης.

Ανοίγοντας τη γενική συνέλευση, ο κ. Κελαϊδίτης παρουσίασε το ανανεωμένο λογότυπο του ΗΑΤΤΑ όπου συμβολικά απεικονίζεται μια κολώνα στήριξης για ολόκληρο τον κλάδο των τουριστικών γραφείων στην Ελλάδα, την οποία αντιπροσωπεύει ο Σύνδεσμος, ενώ προστέθηκε και η χρονολογία ίδρυσής του (1927) υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους Συνδέσμους στον ελληνικό τουρισμό.

Επιπλέον, έγινε απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς, δόθηκε έμφαση στη διευρυμένη συμμετοχή μελών στο δίκτυο του ΗΑΤΤΑ και παρουσιάστηκε η νέα, χρηστική ιστοσελίδα του Συνδέσμου που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες ενημέρωσης των ταξιδιωτικών γραφείων-μελών του.

Το επιτυχημένο rebranding και διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Ελλάδα, αποτελούν την εγγύηση ότι ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει σε ανοδική πορεία, δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι ο ΗΑΤΤΑ αποτελεί ισχυρό συνεργάτη του υπουργείου.

Ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι τα τουριστικά γραφεία είναι η κύρια δύναμη που μπορεί να φέρει αποτελέσματα στον ελληνικό τουρισμό. Πρόθεση του υπουργείου είναι η στρατηγική για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, την προσφορά μοναδικών εμπειριών, την επέκταση της σεζόν και «όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς εσάς», τόνισε ο κ. Κικίλιας, καθώς μόνο οι επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού φέρνουν τους επισκέπτες και πάλι στην Ελλάδα.

Πρόταση δημιουργίας compensation fund για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων στην Ελλάδα
Τη δημιουργία Ταμείου Αποζημίωσης (compensation fund) στον κλάδο των τουριστικών γραφείων της Ελλάδας, στα πρότυπα Ευρωπαϊκών χωρών που ήδη διαθέτουν αντίστοιχους μηχανισμούς στα οργανωμένα ταξίδια και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, προωθεί ο ΗΑΤΤΑ.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Μάριος Καμμένος, επιδίωξη του Συνδέσμου είναι να θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα compensation fund για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων. Το compensation fund έχει θεσπιστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σε ρόλο εγγυητή, και στόχος του είναι να διασφαλίζει τα χρήματα σε περιπτώσεις αδυναμίας του οργανωτή να ανταποκριθεί στην υλοποίηση του ταξιδιού.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΗΑΤΤΑ, ένα τέτοιο fund, εξειδικευμένο στα ελληνικά δεδομένα, επηρεασμένο από την τεχνογνωσία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και διαχειριζόμενο από τον Σύνδεσμο, θα μπορέσει να δώσει βιώσιμες λύσεις για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Τα μοντέλα Δανίας και Ολλανδίας
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Ενώσεων Ταξιδιωτικών Γραφείων WTAAA κ. Lars Thykier, παρουσίασε το Travel Guarantee Fund που είναι σε ισχύ στη Δανία και το οποίο χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες.

Ειδικότερα, το πρώτο fund αφορά τα ταξιδιωτικά πακέτα, ιδρύθηκε το 1979 και καλύπτει τις ανάγκες του οργανωμένου ταξιδίου, το δεύτερο fund αφορά αποκλειστικά τις πτήσεις, ιδρύθηκε το 2015 και καλύπτει αντίστοιχα τις ανάγκες που προκύπτουν για τις αερομεταφορές, και το τρίτο fund αφορά τις έκτακτες περιστάσεις, ιδρύθηκε το 2020 και καλύπτει το δανεισμό των τουριστικών γραφείων/τουρ οπερέιτορ. Το Fund προσφέρει εγγυήσεις για περισσότερους από 600 Δανούς τουρ οπερέιτορ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ολλανδικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Τουριστικών Πρακτόρων ANVR κ. Frank Oostdam, αναφερόμενος στο παράδειγμα της χώρας του, δήλωσε ότι το σύστημα compensation fund της Ολλανδίας τα τελευταία χρόνια δεν επιβάρυνε τους οργανωτές ταξιδίων αλλά ούτε και τους ταξιδιώτες καθώς βασιζόταν σε επενδύσεις. Ωστόσο, μετά τις συνέπειες της πανδημίας, υπήρξε επιβάρυνση των ταξιδιωτών με μια μικρή επιπλέον χρέωση στα ταξιδιωτικά πακέτα.