Γαστρονομικές Κοινότητες – Γιώργος Πίττας

Παρουσίαση απόδοση Μαργαρίτα Μανούσου
margarita.manousou1@gmail.com

Το βιβλίο Γαστρονομικές Κοινότητες είναι η εξιστόρηση μιας περιπέτειας για την ανάδειξη της Ελληνικής Γαστρονομίας σε τοπικό επίπεδο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η γαστρονομία «εν τόπω και εν χρόνω». Είναι η αφήγηση της ωρίμανσης μιας ιδέας, μιας πορείας σε αχαρτογράφητα νερά, που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια ρίχνοντας σπόρους, φύτρωσε βλαστάρια, ωριμάζει καρπούς και άρχισε ήδη τη συγκομιδή. Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε μία συνοπτική ιστορία της γαστρονομίας και της σχέσης της με τον τουρισμό, θεωρητικούς προβληματισμούς γύρω από θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και σκέψεις και αναλύσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος «Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism».

Οι συγκεκριμένες δράσεις του προγράμματος, η μεθοδολογία του και οι ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες παρατίθενται διεξοδικά, ενώ οι έντυποι γαστρονομικοί οδηγοί -συγκεντρωμένοι εδώ ολόκληροι ή σε αποσπάσματα- από τις πρώτες 11 Γαστρονομικές Κοινότητες που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, δείχνουν τον γαστρονομικό πλούτο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, όπως καταγράφηκαν μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες του προγράμματος. (Από τον πρόλογο του βιβλίου)

Θηρευτής της Ελλάδας, της φύσης, της ζωής, της μνήμης, της δημιουργίας και του ονείρου, αυτοχαρακτηρίζεται ο  Γιώργος Πίττας.  Έχει στόχο την προτροπή στην ποιότητα και την αξιοποίηση της γαστρονομικής κληρονομιάς ως μέσο για βιώσιμη ανάπτυξη της κάθε κοινότητας. Η πρόθεση – πρόταση του Πίττα για την ανάδειξη της γαστρονομικής κληρονομιάς ως βασικό στοιχείο κάθε κοινότητας και της οικονομικής/τουριστικής της ανάπτυξης, απαιτεί κατανόηση και αποδοχή. Απαιτεί να έχει συνοδοιπόρους τους κατοίκους της κοινότητας και όχι μόνο.  Απαιτεί σχεδιασμό και είναι ίσως και ο ουσιαστικός τρόπος για βιώσιμη ανάπτυξη τόσο του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όσο και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Οι έντεκα Γαστρονομικές Κοινότητες είναι οι παρακάτω:
Κέρκυρα, Αμοργός, Νάουσα, Καλαμάτα, Ρόδος, Ζαγόρι, Σκιάθος, Πήλιο, Άρτα, Κεφαλονιά, Πάρος

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Πίττας γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε σχέδιο και εσωτερική διακόσμηση στην Αθήνα, με παράλληλες σπουδές πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο Παρίσι. Το 1980 ήταν ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέο Κατοικείν». Από το 1995 μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Λευκών της Πάρου, όπου διατηρεί πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα την «Lefkes Village». Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών ΄Επιχειρήσεων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου δραστηριοποιήθηκε σε θέματα πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού. Από το 2010 ως μέλος του Δ.Σ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) είναι επικεφαλής του «Ελληνικού πρωινού», ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην σύνδεση της ξενοδοχίας με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου. Το 2016 δημιούργησε την ιστοσελίδα greekgastronomyguide.gr όπου επιχειρείται να καταγραφεί ο γαστρονομικός πλούτος της κάθε περιοχής.

Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία ανάμεσα στα οποία:  «Σημάδια του Αιγαίου», 2007, «Πάρος: οδοιπορικό στον τόπο και το τοπίο», 2008, «Αθηναϊκή ταβέρνα», 2009, «Πανηγύρια στο Αιγαίο», 2011, «Καφενεία της Ελλάδας», 2013, «Γαστρονομικές κοινότητες, γαστρονομικοί προορισμοί», 2018, «Αλφαβητάρι ελληνικής γαστρονομίας», 2020, «Γαστρονομικές Κοινότητες» 2021.

Κείμενα – Φωτογραφίες – Σχέδια: Γιώργος Πίττας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δέσποινα Σαμουρκάσογλου