Γέφυρα Στραβόρεμα: Ένα μνημείο που χρήζει ανάγκη άμεσης επέμβασης

Ταυτισμένη με τη νεότερη ιστορία του τόπου, η Γέφυρα στο Στραβόρεμα, λίγα χιλιόμετρα πριν τη Μονεμβασία, παραμένει σε πείσμα των καιρών αγέρωχη στη θέση της, γεφυρώνοντας τις εκατέρωθεν πλευρές του ρέματος.

Με πάνω από έναν αιώνα ζωής και έχοντας δεχθεί τα χτυπήματα του χρόνου, απευθύνει κραυγή αγωνίας σε καθένα που μπορεί να βοηθήσει.

Ένα σημαντικό μνημείο της νεότερης ελληνικής ιστορίας αποτελεί τούτη η γέφυρα, προκειμένου να μας ξυπνά μνήμες, γεγονότα και καταστάσεις.

Πόσοι και πόσοι δεν πέρασαν από αυτή, κάνοντας ευκολότερη και συντομότερη την πρόσβαση στα άλλα μέρη, αλλά και πόσοι δεν αισθάνθηκαν δέος καθώς περνώντας την, ένοιωθαν σχεδόν να αιωρούνται στο κενό.

Όλοι μας έχουμε χρέος να σκύψουμε, με όποιο τρόπο ο καθένας μπορεί, στην ανάγκη επεμβάσεων προκειμένου να αποκατασταθεί η στατική επάρκεια της γέφυρας. Να κάνουμε εκείνα που πρέπει απέναντι στο χρέος διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν περίεργα και που όλα μεταβάλλονται με γοργούς ρυθμούς, η Γέφυρα στο Στραβόρεμα είναι ίσως η καλύτερη πρόκληση για κάθε Νεοέλληνα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ζωντανή την επαφή του με το χθες και τις αξίες αυτής της χώρας.

Λίγα λόγια για τη Γέφυρα

Η μεταλλική γέφυρα, ευρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα πριν τη Μονεμβασία και τα παλαιότερα χρόνια, προτού να γίνει η διάνοιξη του υφισταμένου δρόμου, εξυπηρετούσε τη οδική σύνδεση της Μονεμβασίας με τα άλλα μέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της περιοχής, η γέφυρα κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από Ιταλούς μηχανικούς.

Είναι μια μεταλλική κατασκευή των αρχών της βιομηχανικής ανάπτυξης, στην οποία η συνεργασία των υλικών κατασκευής της πέτρας και του μετάλλου είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Η μεταλλική γέφυρα έχει μήκος 41 μέτρα και πλάτος 4 μέτρα, στηρίζεται σε δύο λιθόκτιστες τοξωτές βάσεις στα άκρα του ρέματος, που έχουν μήκος 9 μέτρα και πλάτος 4 μέτρα η καθεμία. Το ύψος της γέφυρας από το δάπεδο του ρέματος είναι 20 μέτρα περίπου.

Στο πρανές του εδάφους, στα δύο άκρα των βάσεων, έχει γίνει διαμόρφωση του εδάφους, με κωνική ανάπτυξη λιθοδομής για τη συγκράτηση του εδάφους.

Ο μεταλλικός φορέας της γέφυρας είναι αμφιέριστος, εδράζεται σε διαμορφωμένη προεξοχή των λιθόκτιστων βάσεων, αποτελείται από σιδηροδοκούς σε διατομή διπλού Τ, τα οποία ενώνονται με ήλους δημιουργώντας ένα ορθογώνιο πλαίσιο. Το χωροδικτύωμα συνδέεται οριζόντια και κάθετα με χιαστό δικτύωμα και το άνω μεταλλικό υπόστρωμα φέρει ασφαλτοτάπητα, πάνω στο οποίο στηρίζεται μεταλλικό κάγκελο.

Γιώργος Η. Βουνελάκης

ΦΩΤΟ: Αντώνης Μαστορόπουλος
Με πληροφορίες από: odysseus.culture.gr