Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι επικοινωνούν συναισθήματα πείνας, θυμού και μοναχικότητας μέσω έξι διακριτών φωνητικών καλεσμάτων, σύμφωνα με επιστήμονες που παρατήρησαν τη συμπεριφορά των ζώων σε αιχμαλωσία.
Οι πιγκουίνοι αποτελούν αντικείμενο μελέτης εδώ και αρκετές δεκαετίες, κυρίως ως προς τον τρόπο συμπεριφορά τους σε αποικίες, τις σχέσεις τους και τις αναπαραγωγικές τους συνήθειες. Ωστόσο τα καλέσματα και οι κραυγές τους είχαν μελετηθεί μόνο σε βασικό επίπεδο έως τώρα.
Τα καλέσματα των πιγκουίνων αναγνωρίστηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορίνο στηνΙταλία. Τέσσερα από τα καλέσματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από ενήλικες και τα υπόλοιπα δύο αποκλειστικά από νεοσσούς και νεαρούς πιγκουίνους.
Σύμφωνα με τον δρ. Λίβιο Φαβάρο, επικεφαλής της έρευνας, οι ενήλικες πιγκουίνοι χρησιμοποιούν διακριτά σύντομα καλέσματα, γνωστά ως «καλέσματα επαφής», για να εκφράσουν την απομόνωσή τους από το υπόλοιπο γκρουπ ενηλίκων ή το ζευγάρι τους. Παρόμοια σύντομα καλέσματα χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν επιθετικότητα κατά τη διάρκεια καυγάδων και συγκρούσεων.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ένα «εκστατικό τραγούδι επίδειξης» κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, όπως και ένα «αμοιβαίο τραγούδι επίδειξης», το οποίο τραγουδάνε σύντροφοι μεταξύ τους αφού ζευγαρώσουν.
Τα καλέσματα των νεαρότερων πιγκουίνων σχετίζονται με την πείνα. «Υπάρχουν δύο διαφορετικά καλέσματα όταν ζητάνε τροφή. Όταν βρίσκονται κοντά σε ενήλικες αναπαράγουν μικρά, σύντομα, «τιτιβίσματα», παρακαλώντας για τροφή, ενώ όταν βρίσκονται πιο μακριά από τη φωλιά αναπαράγουν έναν πιο μακρόσυρτο στεναγμό», εξηγεί ο Φαβάρο.
«Οι πιγκουίνοι έχουν λιγότερο εξεζητημένους φωνητικούς μηχανισμούς σε σύγκριση με τα ωδικά πτηνά, αλλά έχουν πολύ εξελιγμένους μηχανισμούς για να κωδικοποιούν τις πληροφορίες στα τραγούδια τους», πρόσθεσε.
Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε 48 πιγκουίνους σε αιχμαλωσία για 104 ημέρες συνολικά, ενώ χρησιμοποίησαν φασματογράφους για να μετατρέψουν τις οπτικοακουστικές παρατηρήσεις σε στατιστικά και ποσοτικά στοιχεία.
Δεδομένου ότι οι πιγκουίνοι ήταν σε αιχμαλωσία, οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν έχουν καταγράψει όλα τα πιθανά καλέσματα, αλλά πιστεύουν ότι η ανάλυση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τυποποίηση των καταγεγραμμένων ήχων.
Πηγή: naftemporiki.gr