«Κύµα» αναρτήσεων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα έρχεται µέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για δασικούς χάρτες που είναι από καιρό έτοιµοι και αναµένεται να αναρτηθούν από τις δασικές υπηρεσίες. Η χρηµατοδότηση, ωστόσο, που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, δεν έχει ακόµα εξασφαλιστεί, ενώ οι αυστηρές προθεσµίες που έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος µόλις τον περασµένο Μάιο για την ολοκλήρωση του έργου ήδη αρχίζουν να «ξεχειλώνουν», σύµφωνα µε σχετικό ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου για την εφηµερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης εγκρίθηκε η έναρξη της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών σε διάφορες περιοχές, ανάµεσα στις οποίες:
- Σε ολόκληρους τους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Πειραιά, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Εύβοιας, Λάρισας, Μαγνησίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
- Στην Αττική, στις περιοχές Βαρνάβα, Γραμματικού, Καπανδριτίου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Ασπροπύργου, Ιλίου, Καµατερού, Μάνδρας, Περιστερίου, Πετρουπόλεως και Χαϊδαρίου.
- Στα νησιά Μύκονο, Σύρο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Πάτμο, Σύµη και Αρκιοί. Όπως αναφέρει η εφηµερίδα, η απόφαση φέρεται να έχει υπογραφεί στις 4 Οκτωβρίου, ωστόσο δηµοσιεύθηκε µόλις (προ)χθες στη Διαύγεια, µε καθυστέρηση 21 ηµερών.
Πρόκειται για µια πρακτική ιδιαίτερα διαδεδοµένη το τελευταίο διάστηµα στο υπουργείο Περιβάλλοντος (συχνά µε πρόφαση την αναµονή για ταυτόχρονη δηµοσίευση στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως), που δεν είναι διόλου αθώα καθώς στην καλύτερη περίπτωση εκφράζει την απαξίωση του υπουργείου στον ρόλο της Διαύγειας.
Ο διαχωρισµός των περιοχών στις οποίες οι δασικές υπηρεσίες πρόκειται να προχωρήσουν µόνες τους στην ανάρτηση των δασικών χαρτών -χωρίς τη βοήθεια της Εθνικό Κτηµατολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ)- προβλεπόταν στον τελευταίο σχετικό νόµο (N. 4389/16) µέσα σε διάστηµα 4 µηνών (δηλαδή, έως τα τέλη Σεπτεµβρίου), ειδάλλως τη δουλειά αυτή αναλάµβανε η ΕΚΧΑ.
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, το ότι εγκρίθηκαν µε ένα µήνα καθυστέρηση στις 25 Οκτωβρίου δεν σηµαίνει πρακτικά τίποτα (πέρα από το σταδιακό ξεχείλωµα των προθεσµιών του νόµου), καθώς η ΕΚΧΑ… δεν έχει ακόµα τους πόρους να αναλάβει (δηλαδή αναθέσει µέσω διαγωνισµού σε ιδιώτες) την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών σε όσες περιοχές χρειαστεί.
Περαιτέρω, το υπουργείο δεν έχει ακόµα εκδώσει δύο κρίσιµες για την πορεία των δασικών χαρτών αποφάσεις (προβλέπονταν στον Ν. 4389/16): η πρώτη αφορά τη νέα διαδικασία ανάρτησης και υποβολής αντιρρήσεων και η δεύτερη τα τέλη αντιρρήσεων (που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες). Αυτό που έχει γίνει το τελευταίο διάστηµα είναι η εκπαίδευση από την ΕΚΧΑ υπαλλήλων από τις 34 Διευθύνσεις Δασών της χώρας για τη νέα ηλεκτρονική εφαρµογή υποβολής αντιρρήσεων.
Η εφηµερίδα αναφέρει επίσης ότι καθυστέρηση σηµειώνεται και στον καθορισµό, από τους ενδιαφερόµενους δήµους, των «οικιστικών πυκνώσεων», δηλαδή των περιοχών αυθαιρέτων µέσα σε δασικές εκτάσεις οι οποίες θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία ανάρτησης (και θα εξεταστούν κάποια στιγµή στο µέλλον από κάποια επιτροπή που θα ορίσει το υπουργείο). Σύµφωνα µε πληροφορίες της Καθηµερινής, µόλις περί τους 10 δήµους έχουν υποδείξει τους οικισµούς αυθαιρέτων, ανάµεσα στους οποίους η Πεντέλη (µία από τις µόλις τέσσερις περιοχές στην Αττική που έχει κυρώσει µερικώς δασικό χάρτη!) και η Ραφήνα. Κανονικά το υπουργείο δεν έπρεπε να δεχθεί νέες «οικιστικές πυκνώσεις» αφού η προθεσµία έχει λήξει.
Πηγή: portal.tee.gr