Η ψυχική υγεία κάποιου αντικατοπτρίζεται στις εικόνες που επιλέγει να ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζουν ερευνητές που «εκπαίδευσαν» έναν αλγόριθμο να εντοπίζει την κατάθλιψη στο Instagram.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, ο Άντριου Ρις του Harvard University και ο Κρις Ντάνφορθ του University of Vermont βρήκαν σημαντικούς συσχετισμούς ανάμεσα στα χρώματα στις φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο Instagram και στην ψυχική υγεία κάποιου. Ο συσχετισμός αυτός είναι τόσο ισχυρός, που οι ερευνητές θεωρούν πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έγκαιρο εντοπισμό ψυχικών ασθενειών.
Οι δύο ερευνητές μελέτησαν 500 εργαζομένους στην υπηρεσία Mechanical Turk της Amazon, που επίσης είχαν λογαριασμούς στο Instagram. Τους ζήτησαν να συμπληρώσουν μια σειρά ερωτηματολογιών, περιλαμβανομένης μιας τυπικής μελέτης κλινικής κατάθλιψης και μετά τους ζήτησαν να μοιραστούν τα posts τους στο Instagram για τη μελέτη. 170 από αυτούς, από τους οποίους 70 είχαν κλινική κατάθλιψη, δέχθηκαν.
Αποτέλεσμα ήταν μια βάση δεδομένων με πάνω από 40.000 φωτογραφίες, που αναλύθηκαν, λαμβάνοντας υπόψιν, για σκοπούς σύγκρισης, τις ημερομηνίες διάγνωσης της κατάθλιψης, ενώ ζητήθηκε και η αξιολόγηση των φωτογραφιών από άλλους εργαζομένους του Mechanical Turk, σε μια κλίμακα 0-5 (για το πόσο ενδιαφέρον, χαρά, λύπη κ.α. δείχνει κάθε φωτογραφία).
Ακόμη, αναλύθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως οι αποχρώσεις, το κοντράστ κ.ά, το πόσο ζωντανή φαίνεται μια φωτογραφία ή «φθαρμένη» ή γκρίζα, το πόσα πρόσωποα υπάρχουν στην καθεμία (θεωρείται ότι η παρουσία προσώπων υποδεικνύει επίπεδο κοινωνικής δραστηριότητας) κλπ. Όλα αυτά τα δεδομένα δόθηκαν σε έναν αλγόριθμο machine learning για τον εντοπισμό συσχετισμών μεταξύ της κατάθλιψης και των χαρακτηριστικών των εικόνων.
Τα τελικά συμπεράσματα ήταν πως τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να ανεβάζουν εικόνες που είναι πιο μπλε, γκρίζες και σκοτεινές, και να λαμβάνουν λιγότερα likes, από υγιή άτομα. Το πιο δημοφιλές φίλτρο του Instagram μεταξύ αυτών που είχαν κατάθλιψη ήταν το «Inkwell», που κάνει τις φωτογραφίες ασπρόμαυρες, σύμφωνα με τους Ρις και Ντάνφορθ. Αντιθέτως, τα υγιή άτομα προτιμούσαν το «Valencia», που φωτίζει τις φωτογραφίες.
Επίσης, προέκυψαν και κάποια άλλα συμπεράσματα, όπως το ότι φωτογραφίες που αξιολογούνταν ως «χαρούμενες» ή «λυπητερές» είχαν αδύναμους συσχετισμούς με την κατάθλιψη. Επίσης, τα άτομα με κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να ανεβάσουν φωτογραφίες με πρόσωπα, αλλά αυτές οι φωτογραφίες είχαν λιγότερα πρόσωπα ανά φωτογραφία.
Οι Ρις και Ντάνφορθ υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη τείνουν να χρησιμοποιούν γλώσσα που επικεντρώνεται περισσότερο στους ίδιους, και αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει και στις φωτογραφίες, κατά κάποιον τρόπο: Ίσως ο μεγάλος αριθμός φωτογραφιών με λίγα πρόσωπα που ανεβάζουν οι χρήστες με κατάθλιψη να οφείλεται στις πολλές αυτοφωτογραφήσεις, εκτιμούν οι ερευνητές.
Πηγή: naftemporiki.gr