Με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, αλλά και προς του Έλληνες Ευρωβουλευτές, η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κα Βασιλικλή Δερτιλή, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την συνεχιζόμενη εισαγωγή ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ανησυχία αυτή επιτείνεται με την έγκριση, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, της εισαγωγής επιπλέον 70.000 τόνων αφορολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία, για τα έτη 2016 και 2017, κάτι που όπως τονίζει η κα Δερτιλή «θα πλήξει ανεπανόρθωτα την οικονομία κυρίως των νότιων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας».
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:
«Κύριε Υπουργέ, κύριοι Ευρωβουλευτές
Με την 4147/Φ2702/08-12-2015 επιστολή μας σας μεταφέραμε τις ανησυχίες μας σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση αδασμολόγητων ποσοστώσεων στις εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία και ζητούσαμε την παρέμβασή σας στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εμπόδιση του μέτρου αυτού, το οποίο θα οδηγούσε στην περεταίρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος της περιοχής μας και όλων των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας και κατά συνέπεια ολόκληρης της χώρας μιας και το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα βασικά παραγόμενα και εξαγώγιμα προϊόντα της.
Σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα εγκρίθηκε το σχέδιο έκτακτων μέτρων που προβλέπει την εισαγωγή επιπλέον 70.000 τόνων αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία το 2016 και 2017 και ότι τα έκτακτα μέτρα υιοθετήθηκαν με 475 ψήφους υπέρ, 126 κατά, και 35 αποχές. Επίσης, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, οι ευρωβουλευτές, υποχρέωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει μια ενδιάμεση αξιολόγηση και επικαιροποίηση των μέτρων, εάν αποδειχθεί ότι αυτά βλάπτουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς ελαιόλαδου. Ζήτησαν, ακόμη, από την Επιτροπή να εξασφαλίσει την παρακολούθηση των εισαγωγών από την αρχή μέχρι το τέλος.
Η ανησυχία των Ελλήνων παραγωγών αυξάνεται εξαιτίας αυτής της απόφασης διότι η εφαρμογή της θα πλήξει ανεπανόρθωτα την οικονομία κυρίως των νότιων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας. Σαφώς, η εισαγωγή ελαιολάδου από κράτη εκτός ΕΕ εξαιτίας τόσο του αφορολόγητου όσο και της χαμηλότερης τιμής του προϊόντος, συνεπάγεται πτώση της τιμής του εγχώριου ελαιολάδου. Το ενδεχόμενο αυτό θα οδηγήσει τους μικρομεσαίους παραγωγούς στα όρια της εξόντωσης όπως, βέβαια, και την συρρίκνωση της εγχώριας οικονομίας που βρίσκεται ήδη σε οριακό επίπεδο.
Το Επιμελητήριο Λακωνίας, γνωρίζοντας την σημασία της παραγωγής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη Λακωνία και όχι μόνο, παρακαλεί τους Ευρωβουλευτές να προβούν στην αναθεώρηση αυτής της απόφασης και την άμεση αντίδρασή τους με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τυνησίας.
Η προάσπιση – προώθηση των προϊόντων μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Υποχωρήσεις δεν μπορούν να γίνονται δεκτές δεδομένου του ότι οι παραγωγοί – καλλιεργητές του χώρου ασφυκτιούν. Ας αναλογιστούμε πως αυτοί αποτελούν τα θεμέλια των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας».