Έκθεση με έργα του Παναγιώτη Τέτση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

14.6.2016_Λαϊκή αγορά
Λαϊκή αγορά, 1979 – 1982, Τέμπερα σε καμβά, 249 x 405 εκ., Δωρεά του καλλιτέχνη

Τα έργα του ζωγράφου θα εκτεθούν από 23 έως και 26 Ιουνίου στο πλαίσιο των ανοιχτών εκδηλώσεων “Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο”, αλλά και μέχρι τις 31 Ιουλίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο ΚΠΙΣΝ.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου οργανώνουν την έκθεση «Φως και χρώμα ελληνικό στη ζωγραφική του Τέτση», στο πλαίσιο των τετραήμερων, ανοιχτών στο κοινό εκδηλώσεων με τίτλο «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο».

Η έκθεση παρουσιάζει 35 αντιπροσωπευτικά έργα του Υδραίου ζωγράφου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του καλλιτέχνη προς την Εθνική Πινακοθήκη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η μνημειώδης σύνθεση της «Λαïκής αγοράς», καθώς και οι τελευταίοι επιβλητικοί πίνακες του αείμνηστου καλλιτέχνη με τα ανεμοδαρμένα ελληνικά ακρογιάλια.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, εξηγεί τον λόγο της επιλογής τού Παναγιώτη Τέτση  στο εισαγωγικό κείμενό του στο φυλλάδιο που συνοδεύει την έκθεση, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ.

«Η απόφαση για τη σύμπραξη με την Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος στην οργάνωση αυτής της έκθεσης είχε ως κίνητρο τις βαθιές ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στο δημιουργικό όραμα του Τέτση και σε αυτό του Renzo Piano, όπως και στο πώς υλοποιούνται στους πίνακες του ενός και στα κτίρια του άλλου, αντίστοιχα. Η ανάρτηση των καμβάδων του Τέτση στους τοίχους του ΚΠΙΣΝ στοχεύει στο ξεκίνημα ενός διαλόγου ανάμεσα στα έργα και τα κτίρια σχετικά με τους ανεξίτηλους τρόπους που το φυσικό τοπίο σημαδεύει και επηρεάζει αμφότερα.

Οι πίνακες του Τέτση επηρεάζονται ευθέως από το περιβάλλον του ζωγράφου και ανταποκρίνονται σε αυτό. Οι συνθέσεις του αντιπροσωπεύουν μια αέναη προσπάθεια να εκφραστεί με χρώματα η ένταση, αλλά και η λεπτότητα με την οποία το ελληνικό φως διαπερνά σταθερά τα τοπία και τα αντικείμενα της καθημερινότητας. Τον αναλώνει και τον καθορίζει η αίσθησή του της ελληνικότητας. Η συνεχής αλληλεπίδραση του φωτός με το νερό, τη γη και τον αέρα κυριαρχεί σε κάθε άγγιγμα του πινέλου του στον καμβά.

14.6.2016_Τα ωραία της φύσης
Τα Ωραία της φύσης, 2008, Ελαιογραφία σε καμβά επικολλημένη σε ξύλο, 50 x 70 εκ., Συλλογή Αλέξανδρου Τέτση

Αντίστοιχα, τα κτίρια του Renzo Piano ορίζονται με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων, από την επιθυμία και την ικανότητά του να συνδιαλέγεται με το περιβάλλον γύρω του. Η αρχιτεκτονική του αντανακλά μια βαθιά κατανόηση και, επομένως, συσχέτιση με το φυσικό τοπίο που περιβάλλει και αλληλεπιδρά με τα κτίριά του. Όπως οι πίνακες του Τέτση, το ΚΠΙΣΝ αντανακλά τις απόπειρες του Piano να συλλάβει τον δυναμικό τρόπο με τον οποίο το φως, η θάλασσα και ο αέρας κυριαρχούν στο αττικό τοπίο. Η συνεχής αλληλεπίδραση του φωτός με το νερό, τη γη και τον αέρα αφήνει ένα ανεξάλειπτο σημάδι στον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ».

14.6.2016_Θάλαττα
Θάλαττα, 2006, Ελαιογραφία σε καμβά, 170 x 210 εκ., Συλλογή Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Συντελεστές
Ιδέα, Συντονισμός, Κείμενα: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης
Επιμέλεια  έκθεσης: Έφη Αγαθονίκου, Προïσταμένη Διεύθυνσης Συλλογών ΕΠΜΑΣ
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, Επίβλεψη: Γιώργος Παρμενίδης, Christine Longuépée

Ιnfo
Χώρος έκθεσης: Υποδοχή Αγοράς
Διάρκεια έκθεσης: 23.06-31.07.2016
Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ωράριο λειτουργίας:
23 Ιουνίου: 18.00 – 04.00
Από 24 Ιουνίου μέχρι 26 Ιουνίου: 18.00 – 04.00 (συνεχές ωράριο)
Από 27 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2016: Η έκθεση θα ακολουθήσει το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ.

Σημείωση: Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝwww.snfcc.org, καθώς και στον ιστότοπο www.snfcc.org/metamorphosis.

 

 

Πηγή: clickatlife.gr