Καύσιμο οχημάτων από βακτήρια;

5.9.2014_Καύσιμο οχημάτων από βακτήρια;
Η διεθνής επιστημονική ομάδα κατάφερε να διακόψει τη διαδικασία με την οποία το βακτήριο E. coli δημιουργεί κυτταρικές μεμβράνες, χρησιμοποιώντας τρία ειδικά ένζυμα.

Βρετανοί και Φινλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν τρόπο παραγωγής προπάνιου χρησιμοποιώντας το κοινό βακτήριο Escherichia coli, το οποίο βρίσκεται και στο ανθρώπινο έντερο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην εμπορική παραγωγή μίας εναλλακτικής πηγής ενέργειας που θα αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα.

Το προπάνιο αποτελεί τo κύριο συστατικό του υγραερίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο για συστήματα κεντρικής θέρμανσης και οχήματα, μεταξύ άλλων.

«Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει μόνο μικροσκοπικές ποσότητες του καυσίμου, η ποιότητά του είναι τέτοια που μπορεί χρησιμοποιηθεί σε έναν κινητήρα άμεσα», δήλωσε ο Πάτρικ Τζόουνς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Αυτό ανοίγει τις δυνατότητες για τη μελλοντική βιώσιμη παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων που αρχικά θα μπορούν να συμπληρώνουν, και στη συνέχεια να αντικαταστήσουν πλήρως τα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, τη βενζίνη, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα αεροπλάνων», πρόσθεσε.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ιμπήριαλ του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Τούρκου στη Φινλανδία κατάφερε να διακόψει τη διαδικασία με την οποία το βακτήριο E. coli δημιουργεί κυτταρικές μεμβράνες, χρησιμοποιώντας τρία ειδικά ένζυμα. Τα ένζυμα θειοεστεράση, CAR και αλδεΰδη-οξυγενάση άλλαξαν το μεταβολισμό του βακτηρίου και οδήγησαν τα λιπαρά οξέα του σε διαφορετικό βιολογικό μονοπάτι, δημιουργώντας βουτυρικό οξύ αντί για κυτταρικές μεμβράνες. Το βουτυρικό οξύ με τη σειρά του είναι μία χημική ένωση απαραίτητη για την παραγωγή προπάνιου.

Σύμφωνα με τον Τζόουνς, τα επίπεδα προπάνιου που παράγει η διαδικασία χρειάζονται να πολλαπλασιαστούν χίλιες φορές προτού το προϊόν βγει στην αγορά.

«Ελπίζω ότι μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε εμπορικά βιώσιμες διαδικασίες που θα τροφοδοτήσουν ικανοποιητικά τις ενεργειακές απαιτήσεις μας», πρόσθεσε.

 

Πηγή: naftemporiki.gr