Από το Μόντρεαλ στη Μονεμβασία, απόφοιτοι του σχολείου «Σωκράτης-Δημοσθένης»

25.6.2014_Από το Μόντρεάλ στη Μονεμβασία 1Απόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου «Σωκράτης-Δημοσθένης» από το Μόντρεαλ Καναδά, επισκέφθηκαν το Κάστρο Μονεμβασίας. Η επισκεψή ήταν μέρος της εκπαιδευτικής εκδρομής που το σχολείο οργανώνει κάθε χρόνο για αποφοίτους. Τα παιδιά ελληνικής καταγωγής, συνοδεύονταν από τον διευθυντή του παραρτήματος «Σωκράτης 3»  κ. Damien Gagne και τη δασκάλα κα Ελένη Δρακοπούλου, η καταγωγή της οποίας είναι από τη Μέλπεια Μεσσηνίας.

Την υποδοχή, τη ξενάγηση και την παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων είχε αναλάβει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μολάων.

Συναντήσαμε την ομάδα των παιδιών και των εκπαιδευτικών στο Κάστρο Μονεμβασίας και μιλήσαμε μαζί τους. Η πρώτη εικόνα που αντικρύσαμε ήταν παιδιά γεμάτα Ελλάδα μεσ’ την ψυχή τους. Παιδιά που είχαν αγωνία να δούν, να μυρίσουν και ν’ απολαύσουν τον τόπο καταγωγής. «Τα παιδιά είν’ εδώ για ν’ ανακαλύψουν τις ρίζες τους. Να δούν την Ελλάδα μ’ ένα τρόπο διαφορετικό απ’ ότι την βλέπουν μέσα στην οικογένειά τους» μας λέει χαρακτηριστικά η κα Ελένη Δρακοπούλου, τονίζοντας στη συνέχεια: «Τα παιδιά μιλούν ελληνικά μιά και στο σχολείο διδάσκονται τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος. Αρχίζουν να μιλούν ελληνικά από το προνηπιαγωγείο, ενώ  το σχολείο «Σωκράτης-Δημοσθένης» με τα παραρτήματά του, είναι το μόνο το οποίο έχει την ελληνική γλώσσα ενσωματωμένη στο πρόγραμμα της καθημερινής δραστηριότητας». Τέλος τόσο τα παιδιά όσο και  αυτή μας δήλωσε  γοητευμένη από τον τόπο, το φαγητό και την φιλοξενία.

Ο Damien Gagne συμμετέχει για δεύτερη φορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θεωρώντας ότι είναι πολύ επικοδομητικό γιατί τα παιδιά βλέπουν όλα όσα έχουν μελετήσει στο σχολείο.  Στην ερώτηση μας για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να υλοποιηθούν προγράμμματα τέτοιας μορφής εκτός της χώρας τους, μας είπε χαρακτηριστικά: «Βρίσκω ότι είναι σχετικά εύκολο γιατί το ταξίδι γίνεται στις ρίζες των παιδιών. Αρκετά παιδιά έχουν έρθει στο παρελθόν με τις οικογένειές τους». Θεωρεί πολύ θερμή την υποδοχή από το ΚΠΕ Μολάων το οποίο όπως μας τόνισε «είχε μεγάλη διάθεση να βοηθήσει σε ότι χρειάστηκαν». Όταν τέλος του ζητήσαμε να μας πεί τις εντυπώσεις του από τον τόπο μας και εάν προτίθεται να γίνει πρεσβευτής αυτού, μας δήλωσε: «Είμαι ήδη πρεσβευτής της Ελλάδος και έχω επενδύσει πολύ χρόνο προκειμένου να οργανωθούν σωστά τα ταξίδια αυτά. Έχουν προηγηθεί συναντήσεις με γονείς και συνεργασίες με άλλα σχολεία, διότι πιστεύω σ’ αυτά τα ταξίδια και στις ιδιαίτερες γνώσεις που αυτά προσφέρουν».

25.6.2014_Από το Μόντρεαλ στη Μονεμβασία 2Μιλήσαμε στη συνέχεια με τα παιδιά, σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τις εντυπώσεις τους αλλά και το πως νιώθουν που είναι στη πατρίδα των  γονιών τους. Η Φωτεινή Χρηστέα με καταγωγή των γονιών της από Αθήνα και Καλαμάτα, έχει έρθει αρκετές φορές στη Ελλάδα. Αυτό που νιώθει για την Μονεμβασία είναι ότι είναι ένας μέρος διαφορετικό, το οποίο σου δημιουργεί ηρεμία και μοναδικά συναισθήματα. Όταν τι ρωτήσαμε να μας πεί τι θα έλεγε σε συμμαθητές και φίλους στο Καναδά μας δήλωσε: «Θα συνιστούσα στους συμμαθητές μου να ακολουθήσουν τέτοια προγράμματα τα οποία είναι πολύ μορφωτικά. Επίσης θα τους έλεγα να επισκεφθούν τη Μονεμβασία διότι είναι ένας τόπος μοναδικός με ιδιαίτερη ομορφιά».

Ο Μπράιαν Αμπουζάουντε έχει την γιαγιά του από την Ελλάδα ενώ η μητέρα του γεννήθηκε στο Λίβανο. Μιλά πολύ καλά τα ελληνικά και είναι η δεύτερη χρονιά που έρχεται στην Ελλάδα. Η πρώτη είναι όταν ήταν 7 χρονών. Δηλώνει ενθουσιασμένος από το τόπο μας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Μονεμβασία είναι ένας ήρεμος και όμορφος τόπος. Όταν επιστρέψω στο Καναδά θα πω στους συμμαθητές μου ότι θα έπρεπε να έρθουν γιατί είναι πολύ ωραία εμπειρία».

Η συζήτηση μας έκλεισε με τις συνοδούς εκπαιδευτικούς από το ΚΠΕ Μολάων την κα Μαρία Μυλωνά και Ευαγγελία Λέντζα. Η κα Μυλωνά μας είπε ότι με χαρά δέχθηκαν το αίτημα από το συγκεκριμένο σχολείο του Καναδά, προκειμένου να τους δείξουν το τόπο μας στα πλαίσια των δράσεων που έχει το ΚΠΕ. Θεωρεί ότι είναι πολύ συγκινητικό διότι όπως λέει «τα παιδιά είναι ελληνικής καταγωγής και έρχονται στο τόπο τους όχι μόνο να δούνε αλλά να κάνουνε και το μάθημα όπως το κάνουμε εμείς και στα ελληνάκια». Όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε: «Τα παιδιά θέλουν να μάθουν, εντυπωσιάζονται που γνωρίζουν τον τόπο των παπούδων τους και εμείς προσπαθούμε στο διάστημα αυτό να τους δείξουμε ό,τι μπορούμε, αφήνοντας και λίγο χρόνο ελεύθερο για να γευτούν τη χαρά της θάλασσας».

Η κα Λέντζα μας τόνισε ότι η υλοποίηση προγραμμάτων στο χώρο του Κάστρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής μέσω του ΚΠΕ Μολάων έχει σαν σκοπό εκτός από τη γνώση για παιδιά και εκπαιδευτικούς, «η εικόνα που αποκομίζουν να είναι η ζεστή φιλοξενία που μας διακατέχει, γιατί αυτό μένει τελικά στο καθένα από αυτούς». Όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε: «Η εργασία για εμάς είναι χαρά και όχι μια διεκπεραίωση. Άλλωστε φημιζόμαστε για τη φιλοξενία σαν λαός και πρέπει αυτό να το αποδείξουμε και νομίζω ότι η εικόνα αυτή μένει περισσότερο. Μέσω των προγραμμάτων που κάνουμε δίνουμε το ερέθισμα και την αφορμή τα παιδιά να αναζητήσουν από μόνα τους την πληροφορία, αλλά και να ξανάρθουν στον τόπο».

Τέλος και η κα Μυλωνά αλλά και η κα Λέντζα δήλωσαν: «Το σύνθημα του ΚΠΕ Μολάων είναι «όλοι μαζί για ένα τόπο που αγαπάμε». Γιατί όταν γνωρίζουμε τον τόπο μας και μαθαίνουμε γι’ αυτόν, τον προστατεύουμε και τον αγαπάμε και νομίζουμε ότι αυτές είναι οι αρχές της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».